Sanjska kuhinja

Objavljeno dne 2. okt, 2019 v Novice

»Zdaj bomo kvasu dodali še malo sladkorja…kaj menite, zakaj to počnemo? Saj vendar ne želimo sladke pizze! Vam bom povedala: sladkor pripomore k temu, da kvas bolje vzhaja, medtem, ko ga sol uniči. Kadar dodajamo sol, jo moramo zato dodati samo ob robu testa…«

Kakšno uro kasneje se po enoti že širi omamen vonj po siru in hrustljavem testu. Preplavi pisarne in hodnike ter se nazadnje usede v jedilnico v spodnjem nadstropju. Kdorkoli ga zazna, dvigne glavo in nos v veselem pričakovanju: Petek je! Kuharji so spet ustvarjali!

Enkrat na teden se pod mentorstvom gurmanke Damjane zbere skupina nadobudnih mojstrov. Njihove stvaritve so raznoterih barv in oblik, a imajo to skupno lastnost, da v njih običajno prevladujejo sveže in zdrave sestavine. Okusi so blagi in bogati hkrati, skupna degustacija pa krona vsakega srečanja. Sanjska kuhinja, kot jo imenujemo po domače, torej ni le učenje samostojnega življenja, temveč tudi prostor ustvarjalnosti, sodelovanja in raziskovanja.

Ali imajo naši kuharji kak recept, ki jim je še posebej pri srcu? Med že tradicionalno jabolčno krostato, špinačnimi tortami, špargljevimi rižotami, raznovrstnimi piškoti in mlečnim kruhom je res težko izbirati! Tanja se spomni pletenja kitk, ki so jih uporabili pri peki pletenice, Veronika se najbolj veseli kar pizze, ki se peče prav ta trenutek, Mazen zagrizeno nadaljuje z lupljenjem čebule za solato. Prav on v revijah pogosto najde najbolj domiselne kuharske predloge!

Sama se težko ločim od skupine mojstrov in domačega vzdušja, ki jih obdaja. A vem, da bom, takoj ko pridiši iz pečice, znova pomolila nos v kuhinjo…

sanjska_kuhinja_01

sanjska_kuhinja_02

sanjska_kuhinja_03

sanjska_kuhinja_04

sanjska_kuhinja_05

sanjska_kuhinja_06