Louise pozimi

Objavljeno dne 10. jan, 2019 v Novice

Louise je samosvoja starka, ki zaradi pokvarjene ure in zamujenega vlaka sama preživlja zimo v francoskem letoviškem mestu. Njen pogum spreminja puščo izpraznjenega kraja v prizorišče, kjer se igra življenje in kjer se spomini prepletajo z novimi enkratnimi doživetji. Louise vsako jutro v odtenkih oranžne in vijolične odkrije novo nebo. Robinzonska koliba na obali postane boljši dom od počitniške hiše, potepuški mešanec pa zvest družabnik in moder sogovorec. Medtem izkušnja samote in sobivanje z naravo ostrita Louisin tako notranji kot zunanji vid, dokler v daljavi ne ugleda že davno pozabljenega, a hkrati novega obzorja.

Film ustvari občutek časa, ki je ohranil svojo enovitost. Ravno razkošje neprekinjenega dolgega trenutka daje Louise in z njo gledalcu možnost, da se na meditativen, pogumen in hkrati lahkoten način sooča s temami preteklosti, samote in staranja.

Sreda, 19.december je bil torej tudi za nas majhen izlet. Najprej do Kulturnega doma Franca Bernika v Domžalah, nato še z Louise na drugo stran zaliva po mladostne spomine in mir starosti. Animiran film se nas je dotaknil in nam hkrati dal priložnost, da tudi sami postanemo filmski kritiki. V besedi in sliki.

1

2

3

4

5

6