»Krpan je vrgel mizo in vsi so utihnili«

Objavljeno dne 23. nov, 2018 v Novice

Intervju o kulturnem dogodku z Marjanom

V zadnjih dneh pred iztekom novembra Marjan doživeto pripoveduje o mladinski operi Martin Krpan, ki smo si jo v petek, 23.11. v ljubljanskem Cankarjevem domu ogledali uporabniki in zaposleni VDC INCE. Njegova pripoved je tako živahna, da jo želim nadaljevati v pisarni s pomočjo svinčnika in papirja. Marjan se na povabilo z veseljem odzove. Najprej si privoščiva kratek klepet. Nato ga prosim, da s svojo pripovedjo nadaljuje ob pomoči mojih vprašanj.

Kako bi predstavo opisal tistim, ki je niso videli?

Najprej je prišel vladar, prinesel vrč in kavico ter bral časopis. Nato so prišle 3 ženske in se smejale. Potem je pa ena služkinja povedala zgodbo o Martinu Krpanu. Tudi on je povedal zgodbo. Cesar je začel vse metati dol in je rekel:« Mojega sina so ubili.« Potem je Martin Krpan prišel v Sveto Goro oziroma tisti kraj, od koder je že bil doma. Vladar je nato rekel Krpanu:« Kako si nesel vrečo soli?« Krpan je rekel, da je prišel iz Vrha pri Sveti Trojici s kobilico in imel sol naloženo na kobilici. Rekel je, da je močan in da lahko premaga Brdavsa. Vzel je mizo, jo dvignil in udaril z njo po tleh. Nato je šel do palače in posekal lipo. Vladar mu je rekel:« Če ‘češ orožje, pejt, pa si greva zbrat.« Vladar mu je rekel, da mu bo dal hčer za ženo za nagrado, mati pa je začela vpiti :«Ne bom ti dala hčerke!« Iz lipe je Martin Krpan potem naredil kol.

Kako je izgledal boj med Krpanom in Brdavsom?

Z Brdavsom sta se tolkla, Krpan je vzel meč ali sekiro in Brdavsu odsekal glavo. Tega so bili vsi veseli. Vladar mu je potem hotel dati hčerko, vladarica pa je rekla:« Ne dam ti hčerke! » Krpan je nato rekel:« Saj ne rabim hčerke, grem kar v svojo Sveto Trojico.« Rekel je, da mu je žena umrla. Nato so vsi zapeli pesem Martina Krpana.

Kateri del predstave ti je bil najbolj všeč?

Najboljši del mi je bil, ko je Martin Krpan vrgel mizo, ker so bili potem vsi čisto tih’.

Si že prej poznal zgodbo o Martinu Krpanu?

Ja, saj imam doma tudi knjigo. Zdaj jo moram poiskat.

Na dan ogleda opere je v Cankarjevem domu potekal tudi knjižni sejem. Kaj ste doživeli na sejmu?

Ko smo šli noter v dvorano, je bila tam ena ženska, ki je delila knjige. Dala mi je 3. del, nato pa še 1. in 2. del. Te knjige bom malo prebral. Nekdo je tudi malčkom pripovedoval pravljico. Nekdo drug je imel knjigo Vojna zvezd. Tam je bila tudi tista ženska iz POP TV, ki ima kuharsko knjigo s slaščicami. Dajali so tudi brezplačne knjige in revije. Kar veliko ljudi je bilo, tudi otrok.

Predstava Martin Krpan je bila opera. Ti je bilo všeč, da so na odru tudi peli?

Aaah, to je bilo pa tako naglas, nato je pa še ta vladar rekel:« Mojega sina so ubili.« Miza je bila pogrnjena, vladar je pa bral časopis. Tri služkinje pa so se smejale. Vladar je nato pil tisti čaj, pa na mizo je dal noge, ker je bil pijan.

Kakšne kulturne dogodke bi si še želel obiskati?

Želel bi iti v kino, kot bomo šli decembra. Tudi v gledališče bi še lahko šli.

Kakšne predstave te najbolj zanimajo?

Najbolj me zanimajo bolj smešne stvari, tudi lutke v Ljubljani so mi bile vredu. Tudi v lutkovnem gledališču smo že bili. Tudi v kino smo šli gledat košarko in tudi filma o orlih se spomnim. Spomnim se tudi filma o fantih, ki so igrali in imeli tudi svoje znamenje. Tudi ena punca je bila z njimi, ki je potem umrla, ker je imela raka. Raje grem na predstavo, kot da bi doma gledal televizijo. Na televiziji govorijo samo o politiki. Jaz rad gledam samo zgodovinske in dokumentarne oddaje, živali in National Geographic. Veš kaj mi je pa sploh všeč? (Šepetaje) Sploh pa so mi všeč opice, ki kradejo banane.

Še zadnje vprašanje: ali misliš, da danes še obstajajo takšni junaki, kot je bil Martin Krpan?

Ne vem, morebiti, da bolj ne. Vse to je bilo malo napihnjeno.