Enota ZU

Enota INCE ZU se predstavlja z izvajanjem lastnega programa, ki nastaja v dveh delavnicah, slikarski in kiparski. Deluje že šesto leto, svojo posebnost pa skušamo prikazati širšemu socialnemu okolju v najrazličnejših oblikah – z razstavami, prodajnimi stojnicami, predstavitvami v drugih institucijah in udeležbo na prireditvah, kjer lahko predstavljamo delo odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju. V ta namen organiziramo razstave v galerijskem prostoru enote INCE ZU, krajše umetniške kolonije in tabore ter sodelujemo v različnih projektih v okviru enote in v sodelovanju z galerijami, institucijami in posamezniki. Vse to omogoča druženje, izmenjavo izkušenj in bogati umetniške inspiracije naših uporabnikov.

Delo z uporabniki poteka na osnovi nekaterih konceptov Art brut umetnosti, ki temelji predvsem na izražanju, ki ni podrejeno pravilom tehnike, klasičnim teorijam in trendom. Ustvarjalcem omogoča svobodno in spontano izražanje lastnega doživljanja in jim nudi osebno zadovoljstvo in potrditev. Spontanost v izražanju čustev, trenutnega razpoloženja in odnosa do ljudi, okolja in sveta omogočajo našim uporabnikom, da nam s svojimi izdelki pričarajo svet, kot ga vidijo samo oni.

V kiparski delavnici uporabniki v največji meri ustvarjajo izdelke iz gline ter se vedno znova učijo novih tehnik oblikovanja, poslikave in okrasitve glinenih izdelkov. V slikarski delavnici uporabniki slikajo s tušem, akrilnimi barvami, oljnimi barvami, voščenkami, barvicami in flomastri na slikarska platna, občasno pa tudi na druge materiale, kot so papir, blazine, karton, oblačila, voščilnice itd.

Poleg vsebin in tehnik, ki si jih uporabniki sami izberejo, izlijejo na platno, vtisnejo v glino ali uglasbijo, občasno organiziramo tudi bolj strukturirane delavnice, kjer spoznavajo ostale načine ustvarjanja.
 


 
Enota ZU

Moste pri Komendi 88 c
1218 Komenda
tel.: 01 834 32 66

Saša Skubic Kopitar, vodja enote ZU
vodja.zu@vdc-ince.com